CENUSAREASA


cenusareasa.jpgCenusareasa este un film de animatie american din 1950 produs de Walt Disney si bazat pe povestea Cenusareasa, de Charles Perrault. Al doisprezecelea in seria Walt Disney Animated Classics, filmul a avut parte de o lansare limitata la data de 15 februarie 1950, cu ajutorul RKO Radio Pictures. Regizorii au fost Clyde Geronimi, Hamilton Luske si Wilfred Jackson.

Cenusareasa este un basm popular ce intrupeaza elementul de mit al opresiunii nedrepte urmata de triumf si rasplata. Se cunosc mii de variante ale basmului in toata lumea.Personajul principal este o fata tanara ce traieste intr-o situatie nefericita, si al carui noroc se schimba. Insusi cuvantul cenusareasa a ajuns, prin analogie, sa insemne „persoana ale carei calitati sunt nerecunoscute, sau care primesc recunoastere dupa o perioada de obscuritate si neglijare”. Povestea populara a Cenusaresei influenteaza cultura populara internationala, fiind transpusa in alte opere artistice prin elemente de actiune, aluzii si motive.

Povestea Cenusaresei

Cenusareasa este cea mai cunoscuta poveste de dragoste care nu are nevoie de nici o prezentare. Ceea ce e mai frumos in toata acesta povestire e cum cei doi, din doua lumii complet diferite reusesc sa cunoasca dragostea adevarata. Cenusareasa e o frumoasa fata care ramane singura pe lume si trebuie sa se mute cu masa sa vitrega fiind scoasa din familie si devenind o servitoare... in propria ei casa.

Cand ea vrea sa mearga la bal mama ei vitrega nu o lasa sa se imbrace cu hainele ei mai vechi desi erau foarte frumoase... ci le da fiicelor sale sa se gate de mers la bal pentru ca ele sa fie cele mai frumoase in felul acesta sa reuseasca macar una sa-l impresioneze pe print. cenusareasa-3.jpg

Ramanand singura si plangandu-si amarul fetei i se arata o zana buna care reuseste sa o faca frumoasa pentru balul care abia incepuse.

O imbraca foarte frumos, dintr-un dovleac ii face caleasca si din niste soareci amarati ii face doi cai grandiosi care sclipeau parca la cat erau de albi.

Ajunsa la bal frumusetea ei nu putea trece ne remarcata, toata lumea vedea cat era de minunata, si ceea ce li se parea mai interesant e ca avea niste pantofi ca de cristal ceea ce nimeni nu mai vazuse pana atunci.

cenusareasa2.jpg

Printul o priveste neintrerupt chiar daca toate fetele care se gaseau acolo incercau sa il cucereasca.

Cenusaresei nu-i venea nici ei sa creada ca se poate asa ceva...iar singura conditie pe care i-a pus-o aceea zana buna era ca la miezul noptii sa se intoarca acasa pentru ca toate vor reveni la normal.

Cei doi se indragostesc nici unul nu mai avea ochi pentru o alta persoana, nimeni nu putea sa-i faca a se dezlipi unul de celalalt... dar ceasul incepu a bate ora 12, ora de intoarcere acasa.

De frica ca printul sa nu o paraseasca cand o sa vada ca e saraca si ca totul a fost numai o vraja ea fuge acasa si din mers isi pierde un pantof.

Urmatoarea zi printul pleaca in cautatrea ei cu acel pantof, stiind ca cea caruia o sa i se potriveasca pantoful e aleasa inimii lui.Dupa ce multe fete incearca degeaba pantoful, printul reuseste sa o gaseasca si bineinteles traiesc ferici pana la adanci batraneti.


Cenusareasa_Si_Printul_big.jpgSă ascultăm împreună pisea ,,Beautiful" interpretată de Jim Brickman feat. Wayne BradyMaterial realizat de Natalia Miclos VIIB