PETRICA si LUPUL

de Serghei PROKOFIEV

200px-Sergei_Prokofiev_02.jpgSerghei Serghievici PROKOFIEV (n. 23 aprilie 1891 – d. 5 martie 1953 ) a fost un compozitor neo-clasic, unul dintre cei mai mari compozitori ruși ai tuturor timpurilor. De la miniaturi instrumentale până la simfonii, concerte și muzică de film, creația sa cuprinde aproape toate genurile muzicale.

Născut la Sontovka, a arătat încă de mic aptitudini pentru muzică, scriind prima sa lucrare, "Galop indian", la vârsta de numai 5 ani. Una din cele mai cunoscute creații muzicale ale sale în România este baletul Romeo și Julieta.

Creatia sa: “Simfonia nr. I”, opera "Jucătorul", baletul ,,Povestea despre măscărici". Concertele nr. 2 si 3 pentru pian, compune baletul “Romeo si Julieta”(1935), muzica la filmul “Alexandru Nevskiy, un șir de cantate, muzica pentru copii, povestea simfonică "Petrică și Lupul", opera “Război și pace”, baletul-poveste ”Cenușăreasa”, simfonia dramatică nr. 5, muzica la filmul ,,Ivan cel Groaznic”. Serghei Prokofiev a fost decorat cu Premiul Lenin (postum) în 1959 și cu Premiul Stalin în 1946, 1947 și 1951.


Povestea muzicala Petrica si Lupul, o lucrare pentru povestitor si ansamblu orchestral semnata de Serghei Prokofiev, a fost scrisa in 1936, dupa reintoarcerea compozitorului in Rusia, la cererea Nataliei Sats, directoarea Teatrului Muzical pentru Copii din Moscova.

Spectacolul, care a avut premiera pe 2 mai a aceluiasi an, este o lucrare deosebita, pentru ca personajele principale ale basmului sunt interpretate de instrumente muzicale. Faima de care s-a bucurat de-a lungul deceniilor acest basm muzical a facut ca acesta sa fie inregistrat cu vocile unor actori faimosi acompaniati de unele dintre cele mai prestigioase orchestre din lume.

Fiecărui personaj ii corespunde o temă muzicală interpretată de un anumit instrument:

PETRICĂ - CORZILE

BUNICUL - FAGOTUL

PĂSĂRICA - FLAUTUL

RĂŢUŞCA - OBOIUL

MOTANUL - CLARINETUL

LUPUL - CORNI

VÂNĂTORII- TIMPANII


Să urmărim împreună povestea:
scan0018.jpg

scan0023.jpg

scan0020.jpg

scan0022.jpg
scan0019.jpg
scan0021.jpg
scan0017.jpg
INAPOI
INAINTE