SHREK

Filmul de animație are la bază povestirea lui Steig dar se depărtează de firul narativ al acesteia. Regizorul Andrew Adamson a ales pentru personajele sale nume importante ale ecranului american: Mike Myers este vocea căpcăunului verde, Cameron Diaz este vocea Prințesei Fiona, iar Eddie Murphy este vocea Măgărușului băgăreț și vorbăreț care îl însoțește pe Shrek.shrek.jpg

După ce a terminat înregistrările pentru Shrek, Mike Myers a cerut permisiunea regizorului să înregistreze încă o dată replicile sale, de data aceasta folosind un accent scoțian care îi amintea de bunica sa și de serile din copilărie în care aceasta obișnuia să îi citească povești. Ideea s-a dovedit deosebit de inspirată, astăzi nimeni neputându-și-l imagina pe Shrek fără accentul său scoțian.

Filmul a fost nominalizat și a obținut premiul Oscar, fiind primul film de animație nominalizat la Oscar, categoria respectivă neexistând până în 2001.

După succesul repurtat cu Shrek, Studiourile DreamWorks au devenit un concurent serios al studiourilor Disney, revenind mereu cu filme de animație de un succes. Shrek a devenit mascota studiourilor.alg_shrek.jpgPERSONAJE

Cameron Diaz Printesa Fiona (voce)

Eddie Murphy Donkey (voce)

Mike Myers Shrek (voce)

Vincent Cassel Dl. Robin Hood (voce)

Andrew Adamson Duloc Mascot

John Lithgow Lordul Farquaad de Duloc (voce)

Conrad Vernon Omul de Turta Dulce (voce)Shrek-at-the-World-Cup-72972.jpgCompozitor:

HARRY GREGSON-WILLIAMS (muzica) este unul din cei mai solicitati compozitori de la Hollywood. În ultimii ani a compus muzica pentru unele din cel emai mari blockbustere din industria filmului: “Shrek 3”, “Cronicile din Narnia: leul, vrajitoarea si dulapul”, pentru care a fost nominalizat la Globurile de Aur si la premiile Grammy, “X-Men Origins: Wolverine” si “The Taking of Pelham 1 2 3”.

I Need a Hero interpreteaza Jennifer Saunders (in filmul Shrek 2).

Material realizat de Mihai Mirela